Romatizmal Hastalıklarda Akupunktur
Vücudumuzdaki eklemler, kaslar, kemikler ve bu yapıların çevresindeki bağlarda ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu gibi problemlere neden olan sağlık sorununa genel olarak romatizma denir.
Çok sayıda romatizmal hastalık çeşidi vardır.Romatoid artrit, ankilozan spondilit, sistemik lupus eritematosus artriti bunlardan bazılarıdır.
En sık rastlanan formu, osteoartrit, artroz veya kireçlenme dediğimiz rahatsızlıklardır. Daha çok ileri yaşlarda görülür.Eklem kıkırdağı ve kemik yapıdaki harabiyete bağlı olarak, hasarlı doku üzerinde kalsiyum birikmesi ile oluşur.
Eklemde şişlik, hareket kısıtlılığı, ciltte soğukluk, uyuşma olabilir.Hastalar en çok ağrıdan şikayet ederler.Uzun süre ayakta kalmak veya yürümek şikayetlerini arttırır.
Fazla kilolu kişilerde artroz oluşma riski daha fazla olabilir.Kilo fazlalığı zaman içinde, özellikle diz, kalça gibi yük binen eklemlerdeki kıkırdakta oluşan hasarı artırıcı etki gösterebilir.Kişinin yaşına ve boyuna uygun kiloya inmesi ağrılarda önemli derecede azalmayı sağlayabilir.
Ayrıca pasif egzersiz dediğimiz ekleme yük binmeden yapılan egzersizler düzenli olarak yapılırsa, uzun vadeli yarar görülür.
TEDAVİ
Romatizmal ağrılarda ilaç tedavisi veya akupunktur tedavisi uygulanabilir.İleri vakalarda protez tedavileri önerilebilir.
AKUPUNKTUR TEDAVİSİ
Romatizmal hastalıklarda akupunktur, aşağıdaki mekanizmalarla etki gösterir;
•Vücudun kendi salgıladığı ağrı kesici maddesi olan endorfin salgısını arttırarak gösterdiği ağrı kesici etkisi
•Sorunlu bölgedeki kan dolaşımını güçlendirerek bölgenin beslenmesini arttırıp, ödem varsa ödemi azaltabilir
•Cilt üzerindeki sinir uçları üzerinden uyarıcı etki göstererek, hücre ve dokuların daha canlı, daha fonksiyonel çalışmalarını tetikler.
Not: Tedavi süresi ve sonucu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.